onsdag 9 september 2009

Graviditetsdiabetes / Symtom och diagnos
Reviderad: 2008-01-21
De flesta märker inte att de har sjukdomen
Oftast märker man inte att man har graviditetsdiabetes. Om blodsockervärdet är väldigt högt är besvären samma som vid andra typer av diabetes. Vanligast är att man är mycket trött, törstig och måste kissa mycket och ofta.

Regelbunden kontroll på MVC
Alla gravida kvinnor får sitt blodsockervärde kontrollerat med ett blodprov vid besöken på mödrahälsovården.

Blodsocker mäts i enheten millimol per liter, förkortat mmol/liter. Halten av socker i blodet mäts som sockermängden i blodplasma, den vätska som blir kvar efter att de röda blodkropparna har centrifugerats bort.

Gränsen för graviditetsdiabetes är plasmaglukos, eller P-Glukos som det också kallas, är 7,0 millimol per liter eller högre. Provet ska då vara taget på fastande mage två gånger under olika dagar.

Om plasmaglukosvärdet när man har fastat ligger strax under 7,0 millimol per liter, alltså i gränsområdet för diabetes, kan man göra en så kallad glukosbelastning för att mer säkert avgöra om man har graviditetsdiabetes eller inte.




Hur går glukosbelastningen till?
Man får komma till undersökningen på fastande mage. Först mäts plasmaglukosvärdet för att kontrollera att sockernivån i blodet inte ligger på en för hög nivå redan när man har fastat.

Sedan får man dricka en sockerlösning som innehåller vatten och 75 gram glukos. Man får därefter vänta i två timmar medan man tar det lugnt och inte äter eller dricker något. Det kan hända att man mår illa efter att ha druckit sockerlösningen.

Efter två timmar mäts plasmaglukosvärdet en gång till. Om man är frisk ska värdet ligga under 10 mmol/liter. Är det 10 mmol/liter eller högre har man graviditetsdiabetes.

Om det visar sig att man har graviditetsdiabetes brukar man bli inskriven på en specialistmödravårdsmottagning, där personalen samarbetar med en diabetesläkare.


10mmol/liter är gränsen till gravidtetsdiabetes jag hade 10,3 när jag tog min glycosbelastning:S

Info från 1177.se

Inga kommentarer: